4.11.2018

Obiad Polski

Próbowałam wiele tradycyjnych, domowych kuchni i na ich tle polska wypada znakomicie.
Mamy rozmaitości bogate w smaki, zapachy i kolory. 
Dawno zrezygnowałam z jedzenia większości mięs. 
Drób jednak w niewielkiej ilości u mnie rzadko, ale gości. 
Warzywa i sałatki dominują jak na załączonym obrazku i w przepisie. 
Przy dobrej organizacji i pomysłach obiadek zajmuje niewiele czasu.
Pochłaniam z dokładką:)

Potrzebujecie:
Kotlety Mielone - drobiowe - z kurczaka lub indyka.
Ziemniaki
Buraczki Czerwone
Por
Jabłko
Koperek
Grzyby - opcjonalnie - dałam bo akurat miałam gotowe usmażone z cebulką,
Olej dobry np Rzepakowy
Jogurt Naturalny
Majonez
Sól
Ocet Jabłkowy lub Winny
Masło

Robicie tak:
  1. Kotlety kupcie, bo są dostępne - 100% drobiowe, bez chemii, z lodówki. Jak wolicie zróbcie sami.
  2. Ziemniaki sypkie gotujcie tradycyjnie i rozgniećcie tłuczkiem lub widelcem.
  3. Buraczki, obrane, pokrojone na większe kawałki gotujcie w szybkowarze 10 minut, dodajcie troszkę oleju, odrobinkę masła, sól, ocet - według smaku, odrobinkę cukru żeby straciły goryczkę i  zmiksujcie malakserem na puree. 
  4. Pora pokrójcie na pół-talarki, jabłko zetrzyjcie na grubych oczkach tarki. Doprawcie niewielką ilością jogurtu i łyżeczką majonezu, posólcie do smaku.
  5. Kotleta podgrzejcie jeśli kupiony na patelni w niewielkiej ilości wody i odrobiny oleju  - zostanie sosik do polania ziemniaków.
  6. Na talerzu ułóżcie gotowe smakowitości. Ziemniaki posypcie koperkiem jak lubicie - świeżym lub mrożonym. 
  7. Jeśli macie lub zrobicie grzybki udekorujcie nimi kotleta.

Wydaje się to pracochłonne, ale naprawdę zajmuje niewiele czasu - jeśli kupicie kotlety:)
A smakuje wyśmienicie!

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *