24.10.2018

Sałatka Rybna - siekana mega maszynką

Pyszna przekąska na imprezę lub chętkę na rybkę.
Pokrojona specjalną, ciekawą, mało znaną a wielce praktyczną maszynką, która
składa się z niewielkiego pojemnika, noży tnących, a cały bajer polega na sznurku. 
Pociąga się za sznurek i po 3 ruchach mamy posiekane produkty. (patrz zdjęcie)
Ja tnę wszystko osobno (razem nie próbowałam), a i tak cały proces zajmuje kilka minut.
Połowę smaku wydobywa tu właśnie forma posiekania.
Maszynkę kupiłam w małym sklepie z gospodarstwem domowym za 20 zł. 
 Oto i ona:
                                                                
Jak już macie to do dzieła:)
Jak nie macie użyjcie sprzętu jaki posiadacie:)

Potrzebujecie:
Rybkę - konserwę z puszki np: makrele, tuńczyka czy śledzia w oleju lub pomidorach
Jajko -ugotowane  na twardo
Ogórek kiszony - spory
Cebulkę żółtą lub czerwoną ( czerwona ma kolor fioletowy, ale zwana jest czerwoną:)
ew. Pieprz do smaku
ew. Natkę Pietruszki

Robicie tak:
  1. Rybkę rozgniatacie widelcem w misce do sałatki.
  2. Jajka, cebulkę obieracie i kroicie na większe kawałki, ogórka kroicie też.
  3. Po kolei każdy ze składników siekacie kilkoma ruchami sznurka w maszynce - nie na miazgę.
  4. Posiekany produkt dodajecie do sałatki i siekacie kolejny. 
  5. Mieszacie w misce składniki razem.
  6. Jak lubicie doprawiacie pieprzem i posiekaną natką. Nie jest to jednak konieczne bo sałatka jest pyszna i bez tych dodatków:)
Smakuje min z warzywami jak na załączonym zdjęciu w składzie: sałata lodowa, oliwki, awokado, pomidory - to dietetyczna wersja. Mniej lekka z chlebkiem.
Smacznego!

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *