30.11.2019

Dynia Pieczona

Dynia jesienna, halloweenowa, piżmowa, melonowa, hokaido..
każda pyszna, pieczona - odpowiednio doprawiona. 
Pieczone, nieobrane ząbki czosnku dopełnią smaku i zdrowia.
Można ją zmiksować na wytrawny krem do kanapek lub jako dip

Potrzebujecie:

Dynie - ja użyłam Hokaido - nie trzeba obierać, ma aksamitną konsystencję
Czosnek - duże ząbki
Curry lub przyprawy jakie lubicie 
Oliwa z oliwek 
Rozmaryn opcjonalnie.

Robicie tak:

  1. Dynie myjecie, kroicie na grube półksiężyce. 
  2. Układacie na papierze do pieczenia. 
  3. Polewacie oliwą i posypujecie curry. 
  4. Ząbki czosnku układacie na papierze obok dyni.
  5. Pieczecie w 180 stopniach na opcji góra-dół ok 30 minut. 
Gotowe:)
Smakuje sama, przegryzana wyciśniętym kremem z pieczonego ząbka czosnku lub polana jogurtem naturalnym np z dodatkiem świeżego czosnku lub jako dodatek do czego chcecie.

 

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *