Dynia jesienna, halloweenowa, piżmowa, melonowa, hokaido..
każda pyszna, pieczona - odpowiednio doprawiona.
Pieczone, nieobrane ząbki czosnku dopełnią smaku i zdrowia.
Można ją zmiksować na wytrawny krem do kanapek lub jako dip
Potrzebujecie:
Dynie - ja użyłam Hokaido - nie trzeba obierać, ma aksamitną konsystencję
Czosnek - duże ząbki
Curry lub przyprawy jakie lubicie
Oliwa z oliwek
Rozmaryn opcjonalnie.
Robicie tak:
- Dynie myjecie, kroicie na grube półksiężyce.
- Układacie na papierze do pieczenia.
- Polewacie oliwą i posypujecie curry.
- Ząbki czosnku układacie na papierze obok dyni.
- Pieczecie w 180 stopniach na opcji góra-dół ok 30 minut.
Gotowe:)
Smakuje sama, przegryzana wyciśniętym kremem z pieczonego ząbka czosnku lub polana jogurtem naturalnym np z dodatkiem świeżego czosnku lub jako dodatek do czego chcecie.