21.06.2020

Sałatka z Awokado


Jadłam taką w szybkim, chińskim barze w Wiedniu. 
Skopiowałam, bo prosta, bo pyszna, bo bogata w smaku. 
A to za sprawą sezamu, czarnuszki i octu ryżowego. 
Warzywa w sałatce można mieszać dowolnie, ale najważniejszy sos. 
Wystarczy oliwa i ocet - kompozycja różna - oliwa z oliwek i ocet jabłkowy, 
oliwa i ocet balsamiczny itd. 
Do sosu według smaku dodać można różne zioła, ziołowe sole, czosnek, pieprz i co kto w sałatce lubi. Czasami wystarczy tylko majonez, lub jogurt naturalny.
Ta chińska - moja orzeźwiająca, leciutka, dobra jako przystawka do pobudzenia soków trawiennych i apetytu.

Potrzebujecie: 

Sałatę zieloną -  karbowaną lub masłową
Pomidory koktajlowe lub inne
Papryka czerwona lub inna
Marchew
Ogórek świeży
Awokado
Ocet ryżowy lub inny
Czarnuszka
Sezam jasny
Sól

Robicie tak:
  1. Warzywa myjecie, Awokado i marchew obieracie.
  2. Kroicie jak lubicie - raczej większe kawałki.
  3. Marchew ścieracie na tarce, na grubych oczkach - odrobinkę
  4. Polewacie Octem.
  5. Posypujecie Sezamem i  Czarnuszką.
  6. Solicie jak lubicie.

i od razu zajadacie:) Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *