Jadłam taką w szybkim, chińskim barze w Wiedniu.
Skopiowałam, bo prosta, bo pyszna, bo bogata w smaku.
A to za sprawą sezamu, czarnuszki i octu ryżowego.
Warzywa w sałatce można mieszać dowolnie, ale najważniejszy sos.
Wystarczy oliwa i ocet - kompozycja różna - oliwa z oliwek i ocet jabłkowy,
oliwa i ocet balsamiczny itd.
Do sosu według smaku dodać można różne zioła, ziołowe sole, czosnek, pieprz i co kto w sałatce lubi. Czasami wystarczy tylko majonez, lub jogurt naturalny.
Ta chińska - moja orzeźwiająca, leciutka, dobra jako przystawka do pobudzenia soków trawiennych i apetytu.
Potrzebujecie:
Sałatę zieloną - karbowaną lub masłową
Pomidory koktajlowe lub inne
Papryka czerwona lub inna
Marchew
Ogórek świeży
Awokado
Ocet ryżowy lub inny
Czarnuszka
Sezam jasny
Sól
Robicie tak:
- Warzywa myjecie, Awokado i marchew obieracie.
- Kroicie jak lubicie - raczej większe kawałki.
- Marchew ścieracie na tarce, na grubych oczkach - odrobinkę
- Polewacie Octem.
- Posypujecie Sezamem i Czarnuszką.
- Solicie jak lubicie.
i od razu zajadacie:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz