Podstawą każdej dobrej, włoskiej pasty jest makaron z mąki durum, ugotowany al dente czyli na odpowiednią miękkość, a raczej twardość, oliwa z oliwek i świeży czosnek. Reszta co lubicie.
Przy pichceniu wystarczy zmienić jeden składnik a makaronowy smakołyk smakuje inaczej.
Tu ze szpinakiem - prosty, bo w prostocie sukces:)
Potrzebujecie:
Makaron Spagetti
Oliwa z Oliwek
Czosnek - świeży
Szpinak - świeży lub mrożony
Ser typu Parmezan
Sól
Robicie tak:
Makaron gotujecie w osolonej wodzie - al dente. Jak spróbujecie powinien być lekko twardy.
Na patelni, na Oliwie z oliwek lekko podsmażacie drobno posiekany Czosnek.
Dodajecie Szpinak, Sól, mieszacie i krótko dusicie mieszając - ok 2 minutki.
Dodajecie sos do makaronu lub na odwrót jak macie dużą patelnię, mieszacie.
Na talerzu posypujecie startym Parmezanem. Tu najsmaczniejszy świeżo starty z kawałka.
i od razu zajadajcie:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz