Dużo warzyw w lodówce i brak chęci na długie gotowanie zainspirowało mnie do tej potrawki.
Ryż jaśminowy, aromatyczny i sypki z dodatkiem warzyw usmażyłam jak w woku w patelni.
Na drugi dzień miałam też obiadek dla synka podczas pracującego dnia.
Potrzebujecie:
Ryż jaśminowy
Marchew
Paprykę czerwoną lub żółtą
Czosnek
Kukurydza z puszki
Olej Rzepakowy
Kurkuma
Sól
Pietruszka i Rzeżucha - opcjonalnie
Robicie tak:
- Na odrobinie Oleju podprażacie, mieszając Ryż, dolewacie wody 2 cm ponad ryż, przykrywacie pokrywką i gotujecie na wolnym ogniu aż ryż wchłonie wodę (w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody).
- Na patelni lub w woku na oleju dusicie - smażycie Cebulkę pokrojoną w kosteczkę, Marchew i Paprykę pokrojone w mniejsze, cieńsze kawałki, drobno starty Czosnek.
- Doprawiacie Solą, Kurkumą, Vegetą naturalną i ew sosem sojowym
- Pod koniec duszenia dodajecie Kukurydzę z puszki.
- Warzywa mieszacie z Ryżem
- Jak macie posypcie Rzeżuchą i/lub Natką.
#zostańwdomu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz