18.05.2020

Ryż Vegge z Warzywami z Patelni




Dużo warzyw w lodówce i brak chęci na długie gotowanie zainspirowało mnie do tej potrawki.
Ryż jaśminowy, aromatyczny i sypki z dodatkiem warzyw usmażyłam jak w woku w patelni.
Na drugi dzień miałam też obiadek dla synka podczas pracującego dnia.

Potrzebujecie:

Ryż jaśminowy 
Marchew
Paprykę czerwoną lub żółtą
Czosnek
Kukurydza z puszki
Olej Rzepakowy
Kurkuma
Sól
Pietruszka i Rzeżucha - opcjonalnie

Robicie tak:

  1. Na odrobinie Oleju podprażacie, mieszając Ryż, dolewacie wody 2 cm ponad ryż, przykrywacie pokrywką i gotujecie na wolnym ogniu aż ryż wchłonie wodę (w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody).
  2. Na patelni lub w woku na oleju dusicie - smażycie Cebulkę pokrojoną w kosteczkę, Marchew i Paprykę pokrojone w mniejsze, cieńsze kawałki, drobno starty Czosnek. 
  3. Doprawiacie Solą, Kurkumą, Vegetą naturalną i ew sosem sojowym 
  4. Pod koniec duszenia dodajecie Kukurydzę z puszki.
  5. Warzywa mieszacie z Ryżem
  6. Jak macie posypcie Rzeżuchą i/lub Natką.
          mniamniuśne...

#zostańwdomu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *