25.07.2012

Makaron z sosem pomidorowym (Spaghetti Pomodoro)

Tradycyjny, najpopularniejszy włoski makaron (pasta). Najlepszy zrobiony przez Włochów, ale.. oryginalne składniki, prawdziwa recepta i smakuje bardzo podobnie.

Potrzebujecie:
Makaron Spaghetti ( włoski, najpopularniejszy długie, obłe nitki:))
Pomidory całe, obrane z puszki ( najlepiej z Włoch, co przeczytacie na etykiecie) lub świeże, letnie
Oliwę z oliwek ( dobrą) lub olej
Cebulę I Czosnek
Sól, Pieprz
Parmezan tarty
Świeże liście bazylii ( w ostateczności suszone)

Robicie tak:
  1. Spaghetti makaron gotujecie al dente ( według przepisu na opakowaniu, próbujecie, żeby nie był gumowy, nie za twardy, nie za miękki)
  2. W rondlu lub na patelni dodajecie: pomidory (z puszki lub świeże obrane w kawałkach), oliwę z oliwek (lub inną nadającą się do duszenia), drobno starty czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiacie solą, pieprzem, kilkoma posiekanymi listkami Bazylii
  3. Dusicie ( w razie potrzeby podlewacie wodą)
  4. Jak woda wyparuje całkiem I zostanie gęsta masa sos jest gotowy,
  5. Do sosu dodajecie makaron Spaghetti ( lub Pene), mieszacie, wykładacie na talerz, posypujecie parmezanem, układacie całe listki świeżej bazylii.
  6. Konsumujecie z wielkim smakiem, nawijając na widelec. 


Pasuje do tej pasty prosta Sałata Masłowa:
Potrzebujecie:
Sałatę Masłową
Olej lub Oliwę
Ocet Winny lub Jabłkowy 

Wykonujecie:
Sałatę rwiecie rękami na jakie kawałki lubicie, wkładacie do naczynia jakie lubicie na sałatkę  (miska, miseczka, płytki lub głęboki talerz). Polewacie odrobiną oleju i octu. Gotowe






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *