Tradycyjny, najpopularniejszy włoski makaron (pasta). Najlepszy zrobiony przez Włochów, ale.. oryginalne składniki, prawdziwa recepta i smakuje bardzo podobnie.
Potrzebujecie:
Makaron
Spaghetti ( włoski, najpopularniejszy długie, obłe nitki:))
Pomidory
całe, obrane z puszki ( najlepiej z Włoch, co przeczytacie na
etykiecie) lub świeże, letnie
Oliwę
z oliwek ( dobrą) lub olej
Cebulę
I Czosnek
Sól,
Pieprz
Parmezan
tarty
Świeże
liście bazylii ( w ostateczności suszone)
Robicie tak:
- Spaghetti makaron gotujecie al dente ( według przepisu na opakowaniu, próbujecie, żeby nie był gumowy, nie za twardy, nie za miękki)
- W rondlu lub na patelni dodajecie: pomidory (z puszki lub świeże obrane w kawałkach), oliwę z oliwek (lub inną nadającą się do duszenia), drobno starty czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiacie solą, pieprzem, kilkoma posiekanymi listkami Bazylii
- Dusicie ( w razie potrzeby podlewacie wodą)
- Jak woda wyparuje całkiem I zostanie gęsta masa sos jest gotowy,
- Do sosu dodajecie makaron Spaghetti ( lub Pene), mieszacie, wykładacie na talerz, posypujecie parmezanem, układacie całe listki świeżej bazylii.
- Konsumujecie z wielkim smakiem, nawijając na widelec.
Pasuje do tej pasty prosta Sałata Masłowa:
Sałatę Masłową
Olej lub Oliwę
Ocet Winny lub Jabłkowy
Wykonujecie:
Sałatę rwiecie rękami na jakie kawałki lubicie, wkładacie do naczynia jakie lubicie na sałatkę (miska, miseczka, płytki lub głęboki talerz). Polewacie odrobiną oleju i octu. Gotowe

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz