12.07.2012

Sałatka Caprese - Mozarella z Pomidorami i Bazylią

Poczujcie włoski styl kulinarny. Ciepły kraj - zimne, lekkie, kolorowe, witaminowe śniadanie. 
Na upalne dni Mozarella z Pomidorami to wspaniałe orzeźwienie na dobry początek dnia. 
Poczujcie smak Italii - kraju makaronu, pizzy, ryb, owoców morza, morza, słońca, ślicznych facetów i bardzo dobrze wystylizowanych kobiet.

Jeśli macie:
Mozzarelle (dowolnej marki)
Pomidory (dowolnej jakości)
Oliwę z oliwek ( dobrą)
Świeżą bazylię ( w doniczce lub z ogródka)
Sól
Pieprz (jak lubicie)

To robicie tak:
  1. Na płaski talerz średniej wielkości wylewacie trochę oliwy 
  2. z oliwek
  3. Grubsze plastry Mozzarelli układacie jak lubicie ( jak domino, na płasko, czy jak wam kreatywność podpowie)
  4. Na każdy plaster mozzarelli kładziecie po grubym plastrze pomidora
  5. Na każdy pomidor lub obok po listku Bazylii
  6. Solicie i (lub) pieprzycie
  7. Spożywacie danie samo, z chrupiącymi bagietkami czosnkowymi, lub 
  8. z pieczywkiem z tostera posmarowanym natartym ząbkiem czosnku 
  9. i skropionym oliwą. Smakowitość!
  10. Rada dla tych co nie mają tostera jest taka, że wystarczy podpiec chleb na suchej patelni. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *