29.08.2012

Makaron Chiński

Makaron na patelnię z torebki jadłam u kuzynki. Jego się nie je, jego się łyka. Dosłownie prześlizguje się przez gardło. Jest pyszny i ma niesamowitą konsystencję. U kuzynki był z piersią kurczaka. Ja zrobiłam po mojemu, bez mięsa, z warzywami. Jeszcze szybciej się łyka. I tak samo szybko robi.

Potrzebujecie:
Patelnię z dobrą powłoką nieprzywierającą,
Torebkę makaronu na patelnię z kurczakiem w curry (Winiary lub Knorr)
Cebulę
Paprykę czerwoną lub żółtą
Pieczarki
Kapustę ( pekińską lub białą lub chopsoy)
Olej (dobrej jakości)

Robicie tak:
  1. Kroicie warzywa – cebulę w kostkę, pieczarki w talarki, paprykę 
  2. w słupki, kapustę w większe kwadraty.
  3. Na patelni, na oleju podsmażacie lekko cebulę, po chwili dodajecie paprykę, pieczarki, kapustę.
  4. Wszystko razem lekko dusić kilka minut mieszając.
  5. Dodać pół przyprawy z torebki z makaronem, wymieszać. 
  6. Dolać wody trochę ponad warzywa i pokruszony lub cały, jak kto woli makaron. Wody na wyczucie. 
  7. Mieszać aż woda wyparuje.
  8. Zostaje wyłożyć na głęboki talerz lub mniejszą chińską salaterkę. 
  9. Można posypać szczypiorkiem i/lub pieprzem. 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *