21.12.2012

Barszcz Biały ( Żurek)



Nie odróżniam Barszczu Białego od Żurku. Ten pierwszy jest bielszy. 
Smakuje nie tylko w Święta Wielkanocne. Najsmaczniejszy robi moja ciocia. 
Na własnoręcznie zrobionym zakwasie, białej i wiejskiej kiełbasie z prawdziwą wiejską śmietaną. Zjem go zawsze choć bym była full pełna i miała "pęknąć".
Mój Barszczożurek jest miejski bardziej w wersji light. 
Ale też zjadam go z dokładkami.
potrzebujecie:
Zakwas barszczu białego lub żurku w butelce szklanej lub plastikowej lub domowej roboty.
1 małą marchewkę
2 średnie ziemniaki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę chrzanu
Białą kiełbasę ( ja kupuję drobiową)
Pęto kiełbasy jaką lubicie ( najsmaczniejsza wiejska, ja dodaję drobiową)
Jajka ugotowane na twardo ( po jednym na osobę)
Vegeta Naturalna
Majeranek
Pieprz, sól 
Śmietana do Zup

robicie tak:
  1. Do garnka wkładacie pokrojone w kostkę Ziemniaki, obraną Marchewkę przekrojoną na 4 części, obraną Cebulę. 
  2. Zalewacie wodą i gotujecie z vegetą do miękkości ziemniaków.
  3. Wyjmujecie cebulę i marchewkę.
  4. Dodajecie Kiełbasę białą pokrojoną  w grubsze talarki, ( surową wkładacie w całym pętku), kiełbasę wiejską lub jaką lubicie pokrojoną w grubsza kostkę i ząbki Czosnku całe. 
  5. Gotujecie 5 - 10 minut. 
  6. Dolewacie zakwas Barszczu lub Żurku bez osadu. Kwasowość według uznania.
  7. Doprawiacie Chrzanem, Majerankiem, Pieprzem i Solą według smaku.
  8. Chwilkę gotujecie.
  9.  Na koniec dodajecie przekrojone na ćwiartki Jajka na twardo ( lub po jednym na talerz dla każdego).
  10. Potem tylko już jecie ile macie, ile chcecie. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *