Nie odróżniam Barszczu Białego od Żurku. Ten pierwszy jest bielszy.
Smakuje nie tylko w Święta Wielkanocne. Najsmaczniejszy robi moja ciocia.
Na własnoręcznie zrobionym zakwasie, białej i wiejskiej kiełbasie z prawdziwą wiejską śmietaną. Zjem go zawsze choć bym była full pełna i miała "pęknąć".
Mój Barszczożurek jest miejski bardziej w wersji light.
Ale też zjadam go z dokładkami.
potrzebujecie:Ale też zjadam go z dokładkami.
Zakwas barszczu białego lub żurku w butelce szklanej lub plastikowej lub domowej roboty.
1 małą marchewkę
2 średnie ziemniaki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę chrzanu
Białą kiełbasę ( ja kupuję drobiową)
Pęto kiełbasy jaką lubicie ( najsmaczniejsza wiejska, ja dodaję drobiową)
Jajka ugotowane na twardo ( po jednym na osobę)
Vegeta Naturalna
Majeranek
Pieprz, sól
Śmietana do Zup
robicie tak:
- Do garnka wkładacie pokrojone w kostkę Ziemniaki, obraną Marchewkę przekrojoną na 4 części, obraną Cebulę.
- Zalewacie wodą i gotujecie z vegetą do miękkości ziemniaków.
- Wyjmujecie cebulę i marchewkę.
- Dodajecie Kiełbasę białą pokrojoną w grubsze talarki, ( surową wkładacie w całym pętku), kiełbasę wiejską lub jaką lubicie pokrojoną w grubsza kostkę i ząbki Czosnku całe.
- Gotujecie 5 - 10 minut.
- Dolewacie zakwas Barszczu lub Żurku bez osadu. Kwasowość według uznania.
- Doprawiacie Chrzanem, Majerankiem, Pieprzem i Solą według smaku.
- Chwilkę gotujecie.
- Na koniec dodajecie przekrojone na ćwiartki Jajka na twardo ( lub po jednym na talerz dla każdego).
- Potem tylko już jecie ile macie, ile chcecie.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz