10.12.2012

Ryż z Marchewką i Groszkiem

Proste a jednak fantazyjne. Nadaje się na obiad, kolację lub jak kto chce..Zmodyfikowałam przepis koleżanki z Ukrainy. Ilość ryżu odmierzacie sami według potrzeby. Marchewki jest proporcjonalnie dwa razy mniej.

potrzebujecie:
Ryż Parboiled (lub biały)
Marchew
Olej
Czosnek
Sól lub vegeta
Orzechy włoskie 
Zielony groszek ( z puszki na szybko lub lepszy, mrożony - podgotowany)

przygotowujecie:
  1. Ryż przygotowujecie na sposób turecki. 
  2. Do garnka w którym będziecie gotowali ryż wlewacie 2 łyżki oleju, wsypujecie ryż  i na wolnym ogniu mieszacie kilka minut. 
  3. Następnie dolewacie zimnej wody 2 centymetry ponad ryż. 
  4. Przykrywacie szczelnie, pokrywką z ujściem powietrza i gotujecie na wolnym ogniu aż ryż wchłonie wodę - ok 10 minut. 
  5. Nie mieszacie. ( tak przygotowany ryż jest idealny, sypki, lekko gumowy, nie klei się, a po posoleniu smakuje nawet sam).
  6. Marchew gotujecie w skórce lub obraną do miękkości, obieracie, ścieracie na tarce, na grubych oczkach prosto do ryżu. 
  7. Dodajecie ząbek lub kilka czosnku startego na małych oczkach tarki, trochę oleju, sól lub vegetę, zielony groszek.
  8. Wszystko mieszacie, chwilę gotujecie żeby smaki się przegryzły.
  9. Do nałożonej porcji dodajecie kilka kawałków orzecha włoskiego.
  10. Gotowe, naturalne i oryginalne:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *