Kupcie bazylie w doniczce. Trzeba ją bardzo dużo podlewać, a pożyje kilka miesięcy. Do dań pomidorowych,we włoskim stylu niezastąpiona. Tu mam przykładzik kanapeczki porannej, pysznej, ,ślicznej i chrupiącej.
potrzebujecie:
Kromki chleba pszenno - żytniego ( najlepiej nie najświeższy) lub bułkę pszenną jak wolicie
Pomidor
Świeże liście bazylii
Ząbek czosnku
Oliwę z oliwek ( jak nie lubicie to inny olej)
Sól
przygotowujecie:
- Chlebek opiec lekko z dwóch stron na suchej patelni.
- Pod koniec można lekko skropić olejem.
- Ułożyć na talerzu, potrzeć ząbkiem czosnku ( chlebek z patelni robi się chrupiący i łatwo rozetrzeć na nim ząbek czosnku), polać odrobiną oliwy lub oleju.
- Pomidory pokrojone w plastry lub kostkę, jak wolicie, ułożyć na kromce.
- Na koniec posolić, udekorować liśćmi bazylii i schrupać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz