17.01.2013

Kanapka pomidorowo - bazyliowa

Kupcie bazylie w doniczce. Trzeba ją bardzo dużo podlewać, a pożyje kilka miesięcy.  Do dań pomidorowych,we włoskim stylu niezastąpiona. Tu mam przykładzik kanapeczki porannej, pysznej, ,ślicznej i chrupiącej.

potrzebujecie:
Kromki chleba pszenno - żytniego ( najlepiej nie najświeższy) lub bułkę pszenną jak wolicie
Pomidor 
Świeże liście bazylii
Ząbek czosnku
Oliwę z oliwek ( jak nie lubicie to inny olej)
Sól

przygotowujecie:
  1. Chlebek opiec lekko z dwóch stron na suchej patelni. 
  2. Pod koniec można lekko skropić olejem. 
  3. Ułożyć na talerzu, potrzeć ząbkiem czosnku ( chlebek z patelni robi się chrupiący i łatwo rozetrzeć na nim ząbek czosnku), polać odrobiną oliwy lub oleju. 
  4. Pomidory pokrojone w plastry lub kostkę, jak wolicie, ułożyć na kromce. 
  5. Na koniec posolić, udekorować liśćmi bazylii i schrupać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *