28.01.2013

Zupa z Soczewicą


Pierwszy raz jadłam wersję egzotyczną tej zupy. Dwa dni później wpadł mi w ręce przepis z gazety  na powiedzmy polską. Zapodziałam go szybciutko i wymyśliłam moją wersję. Poczęstowałam znajomą. Zupa smakowała i znajoma podsumowała: pyszna i zdrowa, a ile ma witamin...
Dla niewtajemniczonych, soczewica należy do najzdrowszych, fasolowatych. Ma kształt malutkiej płaskiej soczewki stąd nazwa. Odmiany różnią się barwą, najpopularniejsze są zielona i czerwona. Szybciutko się gotuje, nie wymaga wcześniejszego moczenia. 

Potrzebujecie: 
Ziemniak
Małą marchewkę
Seler - mały kawałek
Por - mały kawałek
Kapusta biała - pekińska lub zwykła
Soczewica czerwona - pół szklanki
Papryka czerwona lub żółta -  pół. 
Cebulka - mała
Czosnek - 2 ząbki
Kostkę warzywną rosołową
Vegetę
Ostrą paprykę ( jak lubicie)
Przecier pomidorowy - malutki słoik ( ok 100 gram)

Robicie tak:
  1. W średnim garnku na 2 łyżkach oleju podsmażacie krótko cebulkę pokrojoną w kostkę z drobno pokrojonym czosnkiem. 
  2. Po chwili dodajecie startą na dużych oczkach marchew i seler, pokrojoną w małe paski kapustę, pora, pokrojoną w kostkę obraną paprykę i ziemniaka. 
  3. Wsypujecie soczewicę. 
  4. Zagotowujecie i dodajecie kostkę warzywną, vegetę. 
  5. Gotujecie wszystko ok 15 minut. 
  6. Pod koniec dodajecie przecier pomidorowy i przyprawiacie do smaku jak lubicie - na ostro z ostrą papryką chilli, na słono lub na egzotycznie ze startym drobno świeżym imbirem. Chwilkę gotujecie i jak macie czym miksujecie. 
  7. Wtedy fajnie smakuje z grzankami. 
  8. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale to danie jednogarnkowe i przygotowuje się migiem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *