2.02.2013

Spaghetti Aglio olio

Najprostszy chyba z włoskich makaronów jaki jadłam i robiłam. U jednego autentycznego Włocha w 1/4 makaron pływał w oleju. Ja robię chudszy, smakuje podobnie, ale tłuszcz nie cieknie  po brodzie. Jak w każdym daniu wynik i smak końcowy zależy min. od pochodzenia i rodzaju składników. Najlepiej używać tych z kraju pochodzenia potrawy. Jak włoska, to makaron  wyprodukowany we Włoszech. Oczywiście najlepiej zrobiony według włoskiej recepty. Ale twórcze, własne innowacje potrafią stworzyć całkiem nowy smak, a inspiracja łącząca kuchnie świata tworzy całkiem nowe potrawy.

potrzebujecie:
Makaron spaghetti ( włoski z mąki durum)
Oliwę z oliwek
Czosnek
Natkę pietruszki 
Ser typu Parmezan
Sól, Pieprz 
Chili w proszku lub świeże

wykonujecie tak:
  1. Makaron gotujecie al dente w dobrze osolonej wodzie. 
  2. W tym czasie na patelni na oliwie krótko smażycie mieszając kilka plasterków czosnku razem z całymi, kilkoma listkami natki pietruszki, troszkę solicie. 
  3. Jak czosnek zmięknie dodajecie odcedzony makaron, mieszacie.
  4. Na talerzu posypujecie parmezanem.
  5. Jak lubicie na ostro to podczas smażenia dodajecie do całości suszonej lub kawałeczki drobne świeżej chilli.
  6. Uprzedzam, że ten makaron się łyka nie je. 




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *