Najprostszy chyba z włoskich makaronów jaki jadłam i robiłam. U jednego autentycznego Włocha w 1/4 makaron pływał w oleju. Ja robię chudszy, smakuje podobnie, ale tłuszcz nie cieknie po brodzie. Jak w każdym daniu wynik i smak końcowy zależy min. od pochodzenia i rodzaju składników. Najlepiej używać tych z kraju pochodzenia potrawy. Jak włoska, to makaron wyprodukowany we Włoszech. Oczywiście najlepiej zrobiony według włoskiej recepty. Ale twórcze, własne innowacje potrafią stworzyć całkiem nowy smak, a inspiracja łącząca kuchnie świata tworzy całkiem nowe potrawy.
potrzebujecie:
Makaron spaghetti ( włoski z mąki durum)
Oliwę z oliwek
Czosnek
Natkę pietruszki
Ser typu Parmezan
Sól, Pieprz
Chili w proszku lub świeże
wykonujecie tak:
- Makaron gotujecie al dente w dobrze osolonej wodzie.
- W tym czasie na patelni na oliwie krótko smażycie mieszając kilka plasterków czosnku razem z całymi, kilkoma listkami natki pietruszki, troszkę solicie.
- Jak czosnek zmięknie dodajecie odcedzony makaron, mieszacie.
- Na talerzu posypujecie parmezanem.
- Jak lubicie na ostro to podczas smażenia dodajecie do całości suszonej lub kawałeczki drobne świeżej chilli.
- Uprzedzam, że ten makaron się łyka nie je.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz