Makaron, a raczej z włoskiego Pasta to moje ukochane danie. Dlatego wymyślam coraz to nowe potrawy makaronowe. Wpadają mi do głowy niewytłumaczalnie spontanicznie, nagle, jak zaczynam robić jakiś wypróbowany, makaron lub tworzę całkiem nowy z obejrzanego lub przeczytanego przepisu. Pomimo mieszania składników z różnych stron świata mój makaron prawie zawsze smakuje jak włoski. Tak mi się wydaje:) Tu prezentuje w 100% mój autorski przepis.Owoce morza kocham, niestety jeść. Mam wielką nadzieję, że nie czują, że będą zjedzone. Startuje więc z przepisem!
Potrzebujecie:
Makaron spaghetti ( koniecznie włoski z mąki durum)
Oliwę z oliwek lub olej z pierwszego tłoczenia
Mieszankę owoców morza (w Polsce dostępną tylko zamrożoną)
Sos pomidorowy gotowy ze słoika do makaronu np Pudliszki " Smażone pomidory" lub jak wolicie obieracie świeże pomidory kroicie w kostkę i dusicie pół godziny z cebulką pokrojoną w kostkę, olejem i solą.
Czosnek
Sól
Pieprz
Przyrządzacie tak:
- Spaghetti gotujecie al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni wylewacie sos pomidorowy dolewacie olej, starty na tarce czosnek, krótko dusicie. Owoce morza sparzacie na sitku wrząca wodą i dodajecie do sosu.
- Przyprawiacie do smaku jak lubicie: solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano lub drobno posiekaną świeżą bazylią.
- Chwilę dusicie mieszając.
- Makaron na sitku przelewacie ciepłą wodą.
- Na patelnie dodajecie przecedzony makaron ( lepszy będzie trochę odparowany z wody). Mieszacie i na talerze.
- Końcowy włoski akcent smakowy, poprawiający konsystencję i smak to oczywiście tarty ser typu lub Parmezan.
Ja wiem, że oliwa jest bardziej "po śródziemnomorsku" ale do smażenia znacznie lepiej nadaje się olej rzepakowy :)
OdpowiedzUsuń