8.02.2014

Domowe Zapiekanki

Początki tych zapiekanek sięgają dawnych czasów szkolnych, licealnych. Nie żeby od razu epoki kamienia łupanego:)
Z moją ówczesna przyjaciółką potrafiłyśmy cały dzień pichcić i jeść aż do północy różne przysmaki. (Raz tak się przejadłyśmy, że na deser dla złagodzenia jadłyśmy surowe jabłka popijając wodą. Taki przepis ktoś nam sprzedał Chyba pomogło)
Jedną z moich ulubionych przekąsek wtedy były te tu zapiekanki. Dziś pochłaniam je z jeszcze chyba większym apetytem niż kiedyś. Można je zrobić w wersji z parówką lub wegetariańskie.

potrzebujecie:
Bułki pszenne, najprostsze
Ser żółty
Parówki drobiowe ( w wersji wegetariańskiej nie)
Pieczarki
Papryka czerwona
Cebula
Przecier pomidorowy
Olej
Oregano
Papryka ostra lub łagodna w proszku

przyrządzacie tak:
  1. Bułki kroicie w poprzek, ugniećcie, albo wydłubcie trochę miąższu żeby powstało małe wgłębienie.
  2. Pokrójcie parówki w kółeczka, paprykę, pieczarki i cebulę w kostkę. 
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażcie chwilkę cebulkę, dodajcie pieczarki, parówki, papryczkę i duście chwilkę ciągle mieszając. 
  4. Dodajcie łyżeczkę przecieru pomidorowego, i słodkiej lub ostrej papryczki w proszku, jak lubicie. Wymieszajcie, ewentualnie dosólcie według waszego smaku. Chwilkę wszystko duście mieszając. 
  5. Farsz wyłóżcie na połówki bułek, na wierzch plastry lub starty żółty ser. 
  6. Najlepiej nadaje się do zapiekania ser Gouda.
  7. Pieczcie na papierze do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach około 5 -10 minut. 
  8. Można też piec w elektrycznym, małym piekarniku.
  9. Zajadajcie polane ketchupem i posypane oregano. Zróbcie więcej bo gwarantuje, że pochłoniecie nie jedną zapiekaneczkę:)
  10. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *