15.02.2014

Ryż żółty z Jajkiem Sadzonym i Sałatą.

 

























Azja ma rację jedząc ryż.  Ja też go polecam - na dietę odchudzającą, lekką czy po prostu dobre samopoczucie.
Ryż ma wiele odmian i różne smaki: od białych, długoziarnistych jak Basmati, Jaśminowy, po ciemniejsze, pełnoziarniste, nieoczyszczone, bardziej wartościowsze, po całkiem nawet czarne.
Co kraj to obyczaj, także w kwestii przyrządzania ryżu.
Mi posmakował najbardziej sposób turecki. Najlepiej nadaje się do niego ryż zwany Parboiled Surowy ma miodowy kolor i zawiera więcej składników odżywczych niż biały. Podprażam go minutkę z łyżką oleju ciągle mieszając, wlewam wody 2 cm ponad ryż, szczelnie przykrywam i na bardzo wolnym ogniu gotuje, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. (Garnek do ryżu musi być dobrej jakości, "niekipiący"). Po ugotowaniu solę w garnku, mieszam i gotowe. Ten ryż smakuje nawet bez żadnych dodatków.
Polecam danie obiadowe z ryżem z dodatkiem kurkumy.

potrzebujecie:
Ryż Parboiled
Jajka
Sałatę sercową ( mała sałatka zielona o dość mocno pokarbowanych liściach,delikatna i słodkawa w smaku)
Pomidorki koktajlowe
Olej
Jogurt Naturalny
Ocet Winny, Biały lub jabłkowy
Sól
Cukier

przyrządzacie tak:
  1. Ryż według opisu powyżej. Solicie i dodajecie odrobiny kurkumy ( przyprawa ceniona w kuchni hinduskiej, podobno posiadająca walory przeciw rakotwórcze)
  2. Na niewielkiej ilości oleju "sadzicie" jajka i smażycie jak lubicie: ze ściętym lub nie żółtkiem.
  3. W salaterce sałatkowej rozrabiacie jogurt naturalny, ocet winny i odrobinę cukru.
  4. Sałatę kroicie w większe kawałki, pomidorki w talarki, mieszacie z sosem i już!
  5. Na talerze i do buziaka. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *