Azja ma rację jedząc ryż. Ja też go polecam - na dietę odchudzającą, lekką czy po prostu dobre samopoczucie.
Ryż ma wiele odmian i różne smaki: od białych, długoziarnistych jak Basmati, Jaśminowy, po ciemniejsze, pełnoziarniste, nieoczyszczone, bardziej wartościowsze, po całkiem nawet czarne.
Co kraj to obyczaj, także w kwestii przyrządzania ryżu.
Mi posmakował najbardziej sposób turecki. Najlepiej nadaje się do niego ryż zwany Parboiled Surowy ma miodowy kolor i zawiera więcej składników odżywczych niż biały. Podprażam go minutkę z łyżką oleju ciągle mieszając, wlewam wody 2 cm ponad ryż, szczelnie przykrywam i na bardzo wolnym ogniu gotuje, aż ryż całkowicie wchłonie wodę. (Garnek do ryżu musi być dobrej jakości, "niekipiący"). Po ugotowaniu solę w garnku, mieszam i gotowe. Ten ryż smakuje nawet bez żadnych dodatków.
Polecam danie obiadowe z ryżem z dodatkiem kurkumy.
potrzebujecie:
Ryż Parboiled
Jajka
Sałatę sercową ( mała sałatka zielona o dość mocno pokarbowanych liściach,delikatna i słodkawa w smaku)
Pomidorki koktajlowe
Olej
Jogurt Naturalny
Ocet Winny, Biały lub jabłkowy
Sól
Cukier
przyrządzacie tak:
- Ryż według opisu powyżej. Solicie i dodajecie odrobiny kurkumy ( przyprawa ceniona w kuchni hinduskiej, podobno posiadająca walory przeciw rakotwórcze)
- Na niewielkiej ilości oleju "sadzicie" jajka i smażycie jak lubicie: ze ściętym lub nie żółtkiem.
- W salaterce sałatkowej rozrabiacie jogurt naturalny, ocet winny i odrobinę cukru.
- Sałatę kroicie w większe kawałki, pomidorki w talarki, mieszacie z sosem i już!
- Na talerze i do buziaka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz