16.06.2015

Młoda Kapusta

Wielbicielom kapusty proponuję młodą, duszoną, lekko strawną, po mojemu, po letniemu.
Jako danie główne, albo dodatek do kotleta mielonego, albo sznycla z indyka czy jakiegoś innego mięsnego sosu, jaki preferujecie. 
Ja polecam tylko drób, bo i tylko drób jem i gotuję.

Potrzebujecie
Główkę młodej kapusty
Marchewkę, najlepiej też młodą
Cebulkę dymkę
Koperek 
Czosnek
Kaszę jęczmienną
Olej rzepakowy
Vegetę naturalną, bez chemii lub podobną kostkę warzywną, najlepiej BIO
Pieprz

Robicie tak 
  1. Kapustę kroicie jak chcecie, ja w grubsze paski. Marchewkę najlepiej w talarki.
  2. Wrzucacie do garnka, jak macie szybkowar to najlepiej się nadaje do warzyw. 
  3. Wsypujecie szczypior i cebulkę, dymkę i koperek i starty czosnek w proporcjonalnie niewielkiej ilości. 
  4. Dolewacie oleju, przyprawiacie vegetą i, lub kostką warzywną, podlewacie wodą i dusicie - w szybkowarze wody potrzeba mniej. Dusicie, w szybkowarze krócej i zdrowiej bo na parze. Pod koniec dodajcie według uznania czarnego, mielonego pieprzu.
  5.  A na sam koniec wymieszajcie z jedna trzecia kaszy, uprzednio ugotowanej.
  6. I już tylko jeść.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *