8.07.2015

Omlet Niezwyczajny bezglutenowy

Ten omlet to błyskawiczne danie. Dobre na kolację czy śniadanie.  Moja wersja jest całkiem nietypowa. Ograniczam mąkę pszenną, bo ma gluten, który rozpycha i tuczy i podobno w większości jest modyfikowana genetycznie, więc być może szkodliwa. Gdzie się da używam innego rodzaju mąk. Eksperymentuje, próbuje..Odkryłam, że z powodzeniem mąkę pszenną można w wielu zastosowaniach kulinarnych zastąpić mąką ryżową. Sprawdza się jako zagęstnik, czy panierka. Omleta mąka ryżowa doskonale wiąże, żeby się nie rozlatywał. A wystarczy jej do tego naprawdę niewiele. Wypróbujcie sami.

Potrzebujecie na jeden omlet
Jajko 
Mąkę ryżową
Olej do smarzenia
Mleko
Zioła np majeranek, oregano, tymianek
Przecier pomidorowy
Sól
ew Pieprz

Robicie tak
  1. Jajko, łyżkę mąki, szklankę mleka roztrzepujecie.
  2. Dodajecie łyżeczkę przecieru pomidorowego, przyprawy i zioła.
  3. Mieszacie trzepaczką
  4. Na patelnie wylewacie odrobinę oleju, przecieracie serwetką, będzie chudziej, a jak ktoś woli może dolać więcej oleju. 
  5. Na rozgrzaną patelnię wylewacie omlet, przykrywacie, smażycie na wolnym ogniu.
  6. Jak będzie prawie ścięty przekładacie na chwilkę na drugą stronę. Ja podrzucam do góry i wbrew pozorom jest to bardzo proste.
  7. Na talerzu polewacie ketchupem ew posypujecie jeszcze oregano.


 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *