Latem soczysta sałatka z dobrych, ekologicznych warzyw to poezja smaku
i zdrowia. W upalne dni sałatka to dobra alternatywa dla gorącego obiadu.
Ja mogę jeść codziennie, różnoskładnikowe. Wymyślam wciąż nowe i za każdym razem wychodzi mi całkiem inna sałatka.
Polecam letnie sałatki - na ochłodzenie, na orzeźwienie, dla zdrowotności, dla lekkości i smaku.
Potrzebujecie
Ser Feta - twardy
Sałaty różne, jakie macie - roszponka, karbowana, czerwona
Pomidorki koktajlowe
Ogórek świeży
Papryka czerwona
Szczypiorek
Oliwa z oliwek
Ocet biały winny
Sól morska, lub sól z ziołami
Pieprz czarny mielony lub kolorowy świeżo mielony z młynka
Robicie tak
- Do salaterki wkładacie podarte liście sałat, pokrojone w ćwiartki grubsze talarki ogórka, ćwiartki lub połówki pomidorków koktajlowych, pokrojoną w kostkę drobną paprykę, pokruszony czy pokrojony ser feta i drobno posiekany szczypiorek.
- Całość polewacie octem winnym, odrobiną oliwy z oliwek.
- Posypujecie solą lub solą ziołową, pieprzem.
- Mieszacie.
- Zajadacie od razu albo zostawiacie żeby się smaki przegryzły - nie będzie już tak ładnie wyglądała jak świeża, ale smakuje mocniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz