1.07.2015

Sałatka Letnia z serem Feta


Latem soczysta sałatka z dobrych, ekologicznych warzyw to poezja smaku
 i zdrowia. W upalne dni sałatka to dobra alternatywa dla gorącego obiadu.
Ja mogę jeść codziennie, różnoskładnikowe. Wymyślam wciąż nowe i  za każdym razem wychodzi mi całkiem inna sałatka. 
Polecam letnie sałatki - na ochłodzenie, na orzeźwienie, dla zdrowotności, dla lekkości i smaku.

Potrzebujecie
Ser Feta - twardy
Sałaty różne, jakie macie - roszponka, karbowana, czerwona 
Pomidorki koktajlowe
Ogórek świeży
Papryka czerwona
Szczypiorek
Oliwa z oliwek
Ocet biały winny
Sól morska, lub sól z ziołami
Pieprz czarny mielony lub kolorowy świeżo mielony z młynka

Robicie tak
  1. Do salaterki wkładacie podarte liście sałat, pokrojone w ćwiartki grubsze talarki ogórka, ćwiartki lub połówki pomidorków koktajlowych, pokrojoną w kostkę drobną paprykę, pokruszony czy pokrojony ser feta i drobno posiekany szczypiorek. 
  2. Całość polewacie octem winnym, odrobiną oliwy z oliwek.
  3. Posypujecie solą lub solą ziołową, pieprzem. 
  4. Mieszacie.
  5.  Zajadacie od razu albo zostawiacie żeby się smaki przegryzły - nie będzie już tak ładnie wyglądała jak świeża, ale smakuje mocniej.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *