16.12.2015

Zupa Grochowa - Kremowa, Wegetariańska i Wegańska


Grochówka to zupa wojskowa. 
W jednostkach wojskowych jadali ją poborowi, kadra Wojska Polskiego i ja:)
Zmodyfikowałam tradycyjną grochówkę do kremu bez użycia mięsa.
W tym stanie jest lekko strawna, a smakuje wyśmienicie!

Potrzebujecie:
Groszek Żółty, łuskany, suchy ( ja miałam połówki)
Marchew
Ziemniaki
Por
Cebulę białą lub Szalotkę
Czosnek
Liść Laurowy
Majeranek
Vegeta Naturalna
Sól
ew Kurkuma
ew  Pieprz

Robicie tak:
W garnku, w którym będziecie gotować zupę namaczacie ok 1 godziny w ciepłej wodzie Groszek. 
Cebulkę kroicie  w kosteczkę i podsmażacie lekko na niewielkiej ilości oleju.
Do Groszku dolewacie wody ile będzie zupy i gotujecie ok 20 minut.
Marchew, ziemniaki  i pora drobno kroicie, kilka ząbków czosnku ścieracie na drobnych oczkach tarki, wszystko to dodajecie do groszku.
Przyprawiacie i ziołujecie dodając Liść laurowy, Vegetę, ew Kurkumę, Majeranek, ew Sól.
Gotujecie zupkę jeszcze ok 15 Minut.
Dodajcie Cebulkę z patelni, ew Pieprz.
Zmiksujcie blenderem.

Tipp: Zupa po ostygnięciu  może mocno zgęstnieć. Odgrzewając dolejcie po prostu wody, wymieszajcie i ew doprawcie solą czy pieprzem, jak lubicie.

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *