Grochówka to zupa wojskowa.
W jednostkach wojskowych jadali ją poborowi, kadra Wojska Polskiego i ja:)
Zmodyfikowałam tradycyjną grochówkę do kremu bez użycia mięsa.
W tym stanie jest lekko strawna, a smakuje wyśmienicie!
Potrzebujecie:
Groszek Żółty, łuskany, suchy ( ja miałam połówki)
Marchew
Ziemniaki
Por
Cebulę białą lub Szalotkę
Czosnek
Liść Laurowy
Majeranek
Vegeta Naturalna
Sól
ew Kurkuma
ew Pieprz
Robicie tak:
W garnku, w którym będziecie gotować zupę namaczacie ok 1 godziny w ciepłej wodzie Groszek.
Cebulkę kroicie w kosteczkę i podsmażacie lekko na niewielkiej ilości oleju.
Do Groszku dolewacie wody ile będzie zupy i gotujecie ok 20 minut.
Marchew, ziemniaki i pora drobno kroicie, kilka ząbków czosnku ścieracie na drobnych oczkach tarki, wszystko to dodajecie do groszku.
Przyprawiacie i ziołujecie dodając Liść laurowy, Vegetę, ew Kurkumę, Majeranek, ew Sól.
Gotujecie zupkę jeszcze ok 15 Minut.
Dodajcie Cebulkę z patelni, ew Pieprz.
Zmiksujcie blenderem.
Tipp: Zupa po ostygnięciu może mocno zgęstnieć. Odgrzewając dolejcie po prostu wody, wymieszajcie i ew doprawcie solą czy pieprzem, jak lubicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz