9.01.2016

Ciasteczka Orzechowe - Vanillekipfer

Tradycyjne ciasteczka pieczone w Austrii na czas Świąt Bożonarodzeniowych. 
Spróbowałam u koleżanki. W ustach rozpływały się smakując niebiańsko.
Zrobiłam i ja, wyszły i to przepysznie.
 Polubiłam pieczenie różnych ciasteczek, ale od tej pory pochłaniam ich zdecydowanie za dużo...
W głowie powtarzam mantrę, że nie utyję po nich i działa:)
Polecam te smaczności i tą mantrę:)

Potrzebujecie:
350 gram Mąki Białej - gładkiej
150 gram Masła Naturalnego  o temperaturze pokojowej
170 gram mielonych Orzechów Włoskich
60 gram Cukru Pudru
1  torebki Cukru Waniliowego
 Cukier puder i Cukier Waniliowy do posypania upieczonych Ciasteczek.

Robicie tak:
  1. Wszystkie składniki wsypujecie ( masło pokrojone na mniejsze kawałki) do sporej miski.
  2. Mieszacie i zagniatacie, gnieciecie, aż powstanie jednolita masa. 
  3. Formujecie w jedną kulę, owijacie folią spożywczą i wkładacie do lodówki.
  4. (Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej żeby poleżało w lodówce przez noc, żeby składniki się połączyły w smaku - ciasteczka będą smaczniejsze).
  5. Wyjmujecie ciasto z lodówki ok 2 godzinki przed formowaniem, żeby troszkę się ociepliło i dało lepić.
  6. Robicie ok 2 cm kólki , jak z plasteliny, rolujecie na stole na grubsze węże i formujecie małe rogaliki. 
  7. Układacie w pewnych odległościach na blaszce, na papierze do pieczenia. (Rosną podczas pieczenia i odległości są potrzebne żeby się nie posklejały, bo ciasteczka są bardzo kruche).
  8. Pieczecie w 170 stopniach 13 minut. Opcja piekarnika tradycyjna lub Termoobieg.
  9. Czekacie aż ciasteczka do końca wystygną i posypujecie Cukrem Pudrem wymieszanym z Cukrem Waniliowym (najlepiej z małego sitka).
Zróbcie najlepiej podwójną ilość, bo szybko znikną:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *