Kulinarny powrót do Włoch.
Najprostsze dania z makaronami, z włoskiego - pastami to moja specjalność.
Tym razem pasta Linguine - coś jak spłaszczone spaghetti, ze szpinakiem i innymi dodatkami
w błyskawicznej i pysznej formie.
potrzebujecie:
Makaron włoski typu: Linguine ( możecie użyć też spaghetti, pene, czy jakie lubicie)
Szpinak Mrożony w liściach lub świeży
Czosnek
Oliwę z Oliwek
Ser Parmesan
Sól
ew Pieprz
robicie tak:
- Makaron gotujecie al dente w osolonej wodzie.
- W tym czasie rozmrażacie szpinak w mikrofalówce lub gotując w odrobinie wody w naczyniu pod przykryciem ( świeży szpinak tylko blanszujecie kilka minutek w gotującej się wodzie), kroicie na mniejsze kawałki żeby nie było dłuższych nitek.
- Na patelni, na oliwie lekko podsmażacie starty na drobnych oczkach tarki czosnek i dodajecie do niego szpinak.
- Dosalacie według własnego smaku.
- Dodajecie makaron i mieszacie składniki.
- Na talerzu posypujecie startym parmesanem i ewentualnie pieprzycie całość jak lubicie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz