Pierogi, pierożki...któż ich nie lubi..
Polacy to Pierogożercy, Pierogoluby i najlepsi Pierogokucharze.
Osobiście dla mnie Pierogi są za bardzo czasochłonne, ale raz ulepiłam z pomocą cioci i pokazuje.
Najwięcej czasu zajmuje ciasto, ale sprawne ręce szybko sobie z nim radzą. Jak moja ciocia, szast, prast i zrobione, i ulepione.
A smak przepyszny, okraszone smażoną cebulką i nie można przestać jeść.
Bardzo, dobre i prawie dietetyczne są z mięsem z kurczaka.
Polecam spróbować!
na ciasto:
Mąkę Pszenną - 400 gram
Olej np Rzepakowy - 1 kieliszek
Woda Gorąca - ok 1 szklanka
na farsz:
Kapustę Kiszoną - ok pół kilo
Mięso Mielone z Kurczaka - ok pół kilo
Cebulkę Białą
Olej Rzepakowy
Sól
Pieprz Czarny - mielony
Robicie tak:
- Na patelni, na Oleju smażycie obraną i pokrojoną w kosteczkę Cebulę.
- Zostawiacie usmażoną w miseczce.
- Na tej samej patelni smażycie, a bardziej dusicie mięso na odrobinie Oleju.
- Kapustę drobno kroicie i dusicie też osobno, w garnku. Ja to robię w szybkowarze, jest mięciutka w 10 minut.
- Mieszacie składniki farszu, doprawiacie solą i pieprzem i odstawiacie na bok żeby przestygł.
- Do miski wsypujecie Mąkę.
- Dolewacie mały kieliszek Oleju.
- Po trochu dolewając gorącej wody gnieciecie widelcem ciasto.
- Po dodaniu całej wody zagniatacie ciasto rękami na jednolitą masę.
- Ciasto dzielicie na kawałki do wałkowania i zawijacie w folię żeby nie wyschło.
- Po kawałku wałkujecie ciasto i wykrajacie kółka odcinając np szklanką.
- Nakładacie odpowiednią ilość Farszu i lepicie jak umiecie i lubicie.
- W tym czasie gotujecie wodę, posoloną w dużym garnku i na wrzącą wkładacie pierożki.
- Gotujecie ok 5 minut od wypłynięcia pod powierzchnię wody.
- Wyjmujecie łyżką cedzakową, polewacie usmażoną Cebulką na Oleju.
- I już tylko zjadacie, z dokładką :) Możecie popijać Czerwonym, Czystym Barszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz