21.05.2017

Spaghetti z Sosem Czerwonym



To prawie tradycyjny włoski makaron z sosem pomidorowym. 
Ale, że "prawie" może robić wielką różnicę sos zrobiłam minimalnie innym sposobem  co zmieniło połowicznie jego smak i konsystencję. 
Wynik dla mnie maksymalnie pyszny! 

Potrzebujecie:

Blender
Makaron typu Spaghetti, najlepiej włoski z mąki Durum.
Pomidory słodkie z puszki lub Świeże ( w tym przypadku czas gotowania się wydłuży)
Cebulkę niedużą, Białą lub Szalotkę 
Czosnek
Oliwę z Oliwek z pierwszego tłoczenia.
Vegetę Naturalną
Sól
Pieprz Czarny, mielony
Bazylię Świeżą
Parmezan ser

Robicie tak:

  1. Makaron gotujecie w osolonej wodzie według przepisu, koniecznie al dente.
  2. Obraną cebulkę kroicie w kostkę,  obrane ząbki czosnku (nie dużo) ścieracie na tarce na małych oczkach lub miażdżycie waszą metodą.
  3. Do garnka wlewacie niewielką ilość Oliwy, dodajecie cebulkę i czosnek i minutkę podsmażacie mieszając. 
  4. Dodajecie pomidory z puszki z zalewą lub świeże - obrane i pokrojone bez ziarenek, Sól, troszkę Pieprzu i Vegety.
  5. Całość blendujecie na jednolitą masę Blenderem ręcznym lub jaki macie.
  6. Dodajecie pokrojone Listki Bazylii.
  7. Gotujecie sos dalej na małym ogniu (pod przykryciem, bo pryska) od czasu do czasu mieszając do momentu aż zgęstnieje i wyparuje woda.
  8. Nakładacie porcję makaronu na talerz, polewacie obficie sosem, posypujecie parmezanem i świeżymi listkami Bazylii. 
I jecie, jecie, jecie...


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *