To prawie tradycyjny włoski makaron z sosem pomidorowym.
Ale, że "prawie" może robić wielką różnicę sos zrobiłam minimalnie innym sposobem co zmieniło połowicznie jego smak i konsystencję.
Wynik dla mnie maksymalnie pyszny!
Potrzebujecie:
Blender
Makaron typu Spaghetti, najlepiej włoski z mąki Durum.
Pomidory słodkie z puszki lub Świeże ( w tym przypadku czas gotowania się wydłuży)
Cebulkę niedużą, Białą lub Szalotkę
Czosnek
Oliwę z Oliwek z pierwszego tłoczenia.
Vegetę Naturalną
Sól
Pieprz Czarny, mielony
Bazylię Świeżą
Parmezan ser
Robicie tak:
- Makaron gotujecie w osolonej wodzie według przepisu, koniecznie al dente.
- Obraną cebulkę kroicie w kostkę, obrane ząbki czosnku (nie dużo) ścieracie na tarce na małych oczkach lub miażdżycie waszą metodą.
- Do garnka wlewacie niewielką ilość Oliwy, dodajecie cebulkę i czosnek i minutkę podsmażacie mieszając.
- Dodajecie pomidory z puszki z zalewą lub świeże - obrane i pokrojone bez ziarenek, Sól, troszkę Pieprzu i Vegety.
- Całość blendujecie na jednolitą masę Blenderem ręcznym lub jaki macie.
- Dodajecie pokrojone Listki Bazylii.
- Gotujecie sos dalej na małym ogniu (pod przykryciem, bo pryska) od czasu do czasu mieszając do momentu aż zgęstnieje i wyparuje woda.
- Nakładacie porcję makaronu na talerz, polewacie obficie sosem, posypujecie parmezanem i świeżymi listkami Bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz