Młode buraczki z liśćmi i łodygami to podstawa Botwinki.
Śmietana i jajko na twardo dopełniają przepyszny smak.
Sezon na tą zupkę jest krótki, bo młode buraczki dostępne są tylko w okresie późnowiosennym i wczesnoletnim.
Korzystajmy, zajadajmy, zdrowia i urody sobie dodajmy!
Potrzebne wam:
Buraczki młode wraz z Liśćmi i Łodygami - pęczek
Ziemniaki młode
Włoszczyzna lub tylko Kostka Bulionowa - najlepiej naturalna
Vegeta Naturalna (bez wzmacniaczy smaku i innych szkodliwych składników)
Śmietana do zupy min 18% (ja używam bez laktozy - lekko strawna)
Ocet Jabłkowy lub Sok z Cytryny świeżej
Koperek
Jajko ugotowane na twardo
Robicie tak:
- Buraczki obieracie, kroicie w drobną kostkę wraz z łodygami.
- Liście kroicie drobniej.
- Ziemniaki obieracie i kroicie w większą kostkę.
- Kawałki Włoszczyzny, buraczki i łodygi, ziemniaki wrzucacie do garnka, zalewacie wodą, przykrywacie i doprowadzacie do wrzenia.
- Dodajecie Vegetę, ew Kostkę Bulionową, kilka łodyg koperku, gotujecie ok 20 min.
- Wyjmujecie włoszczyznę jeśli na niej gotujecie.
- Dodajecie liście buraczków, gotujecie jeszcze około 10 minut.
- Dolewacie troszkę Octu Jabłkowego lub Soku z Cytryny.
- Doprawiacie Śmietaną.
- Serwujecie na talerzu, czy miseczce z ćwiartkami Jajka na twardo i ew odrobiną posiekanego, świeżego Koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz