20.06.2017

Zupa Botwinka z Jajkiem - Wegetariańska

Młode buraczki z liśćmi i łodygami to podstawa Botwinki. 
Śmietana i jajko na twardo dopełniają przepyszny smak.
Sezon na tą zupkę jest krótki, bo młode buraczki dostępne są tylko w okresie późnowiosennym i wczesnoletnim.
Korzystajmy, zajadajmy, zdrowia i urody sobie dodajmy!

Potrzebne wam:
Buraczki młode wraz z Liśćmi i Łodygami - pęczek
Ziemniaki młode
Włoszczyzna lub tylko Kostka Bulionowa - najlepiej naturalna
Vegeta Naturalna (bez wzmacniaczy smaku i innych szkodliwych składników)
Śmietana do zupy min 18% (ja używam bez laktozy - lekko strawna)
Ocet Jabłkowy lub Sok z Cytryny świeżej
Koperek
Jajko ugotowane na twardo

Robicie tak:
  1. Buraczki obieracie, kroicie w drobną kostkę wraz z łodygami.
  2. Liście kroicie drobniej.
  3. Ziemniaki obieracie i kroicie w większą kostkę.
  4. Kawałki Włoszczyzny, buraczki i łodygi, ziemniaki wrzucacie do garnka, zalewacie wodą, przykrywacie i doprowadzacie do wrzenia.
  5. Dodajecie Vegetę, ew Kostkę Bulionową, kilka łodyg koperku, gotujecie ok 20 min.
  6. Wyjmujecie włoszczyznę jeśli na niej gotujecie.
  7. Dodajecie liście buraczków, gotujecie jeszcze około 10 minut.
  8. Dolewacie troszkę Octu Jabłkowego lub Soku z Cytryny.
  9. Doprawiacie Śmietaną.
  10. Serwujecie na talerzu, czy miseczce z ćwiartkami Jajka na twardo i ew odrobiną posiekanego, świeżego Koperku.
Mniam..., uwielbiam....

 


 

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *