Brukselkę albo się uwielbia, albo nie cierpi.
Tymczasem jej smak zależy od tego jak i z czym ją się upichci i z czym poda.
Proponuję w wersji - z sosem beszamelowym, odchudzonym, zapieczoną
z żółtym serem.
Z gotowanymi, gniecionymi ziemniaczkami smakuje aksamitnie:)
Potrzebne wam:
Brukselka
Ser Żółty typu Gouda
Mleko
Przecier Pomidorowy
Mąka Ryżowa lub Orkiszowa lub inny zagęstnik jaki używacie do sosu
Sól
ew Vegeta Naturalna
Robicie tak:
- Brukselkę myjecie, odkrajacie ewentualne nadpsute liście i gotujecie w lekko osolonej wodzie ok 10 minut.
- Do kubka czy miski wlewacie Mleko (ja używam bezglutenowe bo lekko strawne) - sporo żeby sosu wyszło dużo - dosypujecie na kubek łyżkę mąki, odpowiednią ilość Soli i ew Vegety mieszacie trzepaczką na jednolitą masę.
- Odcedzoną Brukselkę wysypujecie do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego.
- Zalewacie sosem.
- Na wierzch układacie plastry lub starty żółty Ser - średnia ilość.
- Przykrywacie naczynie żaroodporne pokrywką, a ceramiczne folią aluminiową.
- Pieczecie w 180 stopniach w piekarniku aż ser się roztopi - ok 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz