22.01.2018

Brukselka w Beszamelu.

Brukselkę albo się uwielbia, albo nie cierpi.
Tymczasem jej smak zależy od tego jak i z czym ją się upichci i z czym poda.
Proponuję w wersji - z sosem beszamelowym, odchudzonym, zapieczoną 
z żółtym serem. 
Z gotowanymi, gniecionymi ziemniaczkami smakuje aksamitnie:)

Potrzebne wam:
Brukselka
Ser Żółty typu Gouda
Mleko
Przecier Pomidorowy
Mąka Ryżowa lub Orkiszowa lub inny zagęstnik jaki używacie do sosu
Sól
ew Vegeta Naturalna

Robicie tak:
  1. Brukselkę myjecie, odkrajacie ewentualne nadpsute liście i gotujecie w lekko osolonej wodzie ok 10 minut.
  2. Do kubka czy miski wlewacie Mleko (ja używam bezglutenowe bo lekko strawne) - sporo żeby sosu wyszło dużo - dosypujecie na kubek łyżkę mąki, odpowiednią ilość Soli i ew Vegety mieszacie trzepaczką na jednolitą masę.
  3. Odcedzoną Brukselkę wysypujecie do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego.
  4. Zalewacie sosem.
  5. Na wierzch układacie plastry lub starty żółty Ser - średnia ilość.
  6. Przykrywacie naczynie żaroodporne pokrywką, a ceramiczne folią aluminiową.
  7. Pieczecie w 180 stopniach w piekarniku aż ser się roztopi - ok 15 - 20 minut.
 Jeszcze tylko gotowane ziemniaczki i nic więcej nie trzeba...
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *