14.03.2018

Pierogi z Bananami z Mąki Orkiszowej

Myślałam, że taki kształt pierogów wykreowałam ja. 
A tu w sklepie w Austrii na półce już takie są...
Proste nadzienie z surowego banana to też mój pomysł, ale już widzę, wpisując w wyszukiwarce netu, że nie ja jestem prekursorką...
Może chociaż w połączeniu z mąką orkiszową pierogi będą niepowtarzalne:) 
Czego sobie i wam życzę.

Potrzebujecie:
Mąkę Orkiszową 400 g ( możecie jak wolicie użyć innej np tradycyjnej - pszennej) 
Olej - mały kieliszek - 50 ml
Gorąca Woda - jedna szklanka - 250 ml
Banany Surowe -  na farsz
Jogurt Naturalny lub Serek Waniliowy - jako sos
Cynamon

Robicie tak:
Mąkę wsypać do miski.
Wlać olej.
Powoli dolewać wodę i gnieść ciasto widelcem.
Wyrobić ciasto rękami na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na kawałki i zawinąć w folie żeby nie wyschło.
Po kawałku wałkować ciasto na posypanej mąką tortownicy lub silikonowej podkładce, na dość cienki placek.
Wykrajać kółka np szklanką lub inną foremką okrągłą jaką macie.
Na jednym kółku ciasta położyć gruby plaster banana, przykryć drugim kółkiem ciasta, zlepić i jak umiecie zawinąć falbanki.
Podczas robienia pierogów zagotować wodę w dość dużym garnku - 3/4 garnka.
Do gotującej wody wkładać partiami pierogi, gotować ok 5 minut.
Podawać z Jogurtem np posypanym cynamonem i cukrem lub Serkiem Waniliowym czy truskawkowym.

Smaczności..
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *