Patelnia do Grilowania na kuchenkę to dobry wynalazek.
A warzywa tak ugrilowane, posmarowane odrobiną oliwy smakują niepowtarzalnie. Nie potrzebują tu nawet soli, a nabierają przepysznego smaku, jak przy żadnej innej obróbce termicznej.
Cukinia, pomidorki, papryka... - raritaski.
Smakują same, jako dodatek lub np. posypane serem Feta-
kwestia smaku i fantazji kulinarnej.
Warzywa wystarczy dwa razy poobracać na patelni drewnianymi szczypcami. Przykryte folią aluminiową na chwilę ugrilują się szybciej.
Oj, oj ślinka cieknie..
Potrzebne wam:
Patelnia do Grillowania lub Grill elektryczny
Cukinie
Pomidorki Koktajlowe lub inne
Papryka czerwona lub inna
Oliwa
ew Sól, Zioła jakie lubicie - według fantazji
ew ser Feta
Robicie tak:
- Warzywa myjecie, kroicie: cukinie w plastry średniej grubości, paprykę na kawałki większe, pomidorki większe na ćwiartki ( koktajlowe zostają całe).
- Smarujecie warzywa odrobiną oliwy - ręką lub pędzelkiem do żywności.
- Układacie na Patelni lub Grillu. ( temperatura średnia, na wyczucie)
- Posypujecie przyprawami lub nie - według uznania.
- I grillujecie, doglądacie, przekładacie..
- Powinny być miękkie, mieć żywe kolory.
Smakują na ciepło, na zimno i na drugi dzień z lodówki:)