17.10.2018

Zupa Brukselkowa

Sezon na Brukselkę nadchodzi jesienią. 
W zupie jakimś cudem traci gorycz. 
Nieprzegotowana zachowuje żywszy kolor i  więcej wartości. Ale ta bardziej ugotowana nabiera bardziej brukselkowego smaku. 
Obie pyszne, obie cenne - każda na swój sposób. 
Proponuję, polecam, zachęcam skosztować.

Potrzebujecie:
Brukselkę 
Marchewkę
Ziemniaki
Pietruszkę - nać
Cebulę
Vegetę i/lub kostkę bulionową -  warzywną - najlepiej naturalne, bez zbędnych szkodliwych skłądników
Sól
Pieprz
Liść Laurowy
śmietanę do zupy - ja używam bez laktozy.

Robicie tak:
  1. Brukselkę okrajacie z brzydkich listków i końcówek jak takie są, kroicie na połówki.
  2. Ziemniaki, marchew i cebule obieracie.
  3. Ziemniaki kroicie w większe kawałki, marchew w talarki.
  4. Wkładacie warzywa i nać z łodygami do garnka ( cebule całą), zalewacie wodą.
  5. Gotujecie pod przykryciem do wrzenia.
  6. Doprawiacie według uznania Vegetą, Kostką Bulionową, Liściem Laurowym, Pieprzem.
  7. Gotujecie pod przykryciem aż zmiękną ziemniaki i marchew. 
  8. Wyjmujecie cebulę, nać i liść laurowy.
  9. Pod koniec dodajecie niewielką ilość śmietanki. 
  10.  I już można jeść:)

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *