11.12.2018

Sałatka Jarzynowa z Papryką.

Jesień.., zima.., impreza.., święta... 
Polska Sałatka Jarzynowa wpasuje się w wiele sytuacji. 
Kto ją zna i lubi ten wie, docenia i robi. 
Urozmaiciłam troszkę tradycyjną o paprykę i pora, okroiłam z kilku zwykle dodawanych warzyw. Zatemperowało i zaostrzyło smaczek zachowując wciąż ten sam, niepowtarzalny charakter jarzynówki.
Przepis znany, prosty, zmodyfikowany przez moją wyobraźnię - podaję prawie na talerzu:)

Potrzebne wam:
Marchew 
Groszek Zielony
Kukurydza
Uwaga: powyższe składniki można kupić jako gotowa mieszanka w słoiku. 
Seler - korzeń
Jajka
Ogórki Kiszone
Papryka Czerwona
Por
Jogurt Naturalny
Majonez
Musztarda  - np Sarepska
Sól
Pieprz - czarny, mielony.

Robicie tak:
  1. Marchew i Seler obrany i ugotowany kroicie w kostkę. Tip 1: możecie użyć do krojenia warzyw krajalnicy do jajek. Tip 2: możecie użyć warzyw z zupy, które służyły do ugotowania  bulionu.
  2. Jajka gotujecie na twardo, obieracie i kroicie ręcznie lub pomocną, ręczną maszynką. Tip: jak posolicie lekko wodę podczas gotowania skorupka łatwiej odlepi się od jajek.
  3. Ogórki kiszone i czerwoną paprykę kroicie w podobną kostkę jak resztę warzyw. 
  4. Pora kroicie drobniej.
  5. Warzywa, groszek zielony, kukurydzę i jajka mieszacie w większej misce (łatwiej się wymieszają z sosem i przyprawami).
  6. Polewacie na wierzch Jogurtem naturalnym, proporcjonalnie bardzo małą ilością Majonezu ( to wersja dietetyczniejsza, jak wolicie dodajcie więcej), dodajecie niewielką ilość musztardy, solicie i pieprzycie według smaku.
  7. Wszystko mieszacie dokładnie i... gotowe.

Jarzynowa lepiej smakuje jak się przegryzie - czyli postoi w lodówce.
W przeciwieństwie do sałatek ze świeżych warzyw tą można spożywać kilka dni - nie zmieni smaku i konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *