Jesień.., zima.., impreza.., święta...
Polska Sałatka Jarzynowa wpasuje się w wiele sytuacji.
Kto ją zna i lubi ten wie, docenia i robi.
Urozmaiciłam troszkę tradycyjną o paprykę i pora, okroiłam z kilku zwykle dodawanych warzyw. Zatemperowało i zaostrzyło smaczek zachowując wciąż ten sam, niepowtarzalny charakter jarzynówki.
Przepis znany, prosty, zmodyfikowany przez moją wyobraźnię - podaję prawie na talerzu:)
Potrzebne wam:
Marchew
Groszek Zielony
Kukurydza
Uwaga: powyższe składniki można kupić jako gotowa mieszanka w słoiku.
Seler - korzeń
Jajka
Ogórki Kiszone
Papryka Czerwona
Por
Jogurt Naturalny
Majonez
Musztarda - np Sarepska
Sól
Pieprz - czarny, mielony.
Robicie tak:
- Marchew i Seler obrany i ugotowany kroicie w kostkę. Tip 1: możecie użyć do krojenia warzyw krajalnicy do jajek. Tip 2: możecie użyć warzyw z zupy, które służyły do ugotowania bulionu.
- Jajka gotujecie na twardo, obieracie i kroicie ręcznie lub pomocną, ręczną maszynką. Tip: jak posolicie lekko wodę podczas gotowania skorupka łatwiej odlepi się od jajek.
- Ogórki kiszone i czerwoną paprykę kroicie w podobną kostkę jak resztę warzyw.
- Pora kroicie drobniej.
- Warzywa, groszek zielony, kukurydzę i jajka mieszacie w większej misce (łatwiej się wymieszają z sosem i przyprawami).
- Polewacie na wierzch Jogurtem naturalnym, proporcjonalnie bardzo małą ilością Majonezu ( to wersja dietetyczniejsza, jak wolicie dodajcie więcej), dodajecie niewielką ilość musztardy, solicie i pieprzycie według smaku.
- Wszystko mieszacie dokładnie i... gotowe.
Jarzynowa lepiej smakuje jak się przegryzie - czyli postoi w lodówce.
W przeciwieństwie do sałatek ze świeżych warzyw tą można spożywać kilka dni - nie zmieni smaku i konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz