9.12.2018

Zupa Dyniowa

Odmian dyń na świecie sporo. 
Od jej rodzaju zależy konsystencja i słodkość kremowej zupki.
Jeśli nie preferujecie mdłej i słodkiej, proponuje zaostrzyć cebulą.
 Smak podkręca mocno masło i posypane ziarenka słonecznika, dyni i soi.
Użyłam tu dyni o nazwie "Gorgonzola" - od wyglądu skórki w pleśniowe plamki jak ser.

Potrzebne wam: 
Dynia "Gorgonzola" - lub odmiana mniej słodsza jak polska najpopularniejsza lub jaką lubicie do dyniowej zupy
Cebula  - biała, proporcjonalnie sporo
Masło  - naturalne
Pietruszka - natka
Kurkuma - proporcjonalnie nie wiele
Kostka bulionowa - warzywna, naturalna
Vegeta - naturalna
Nasionka jadalne, prażone - słonecznik, soja i pestki dyni. Ja kupuję gotową mieszankę.

Robicie tak:
  1. Dynię obieracie, wykrawacie środkowy miąższ z pestkami (pestki możecie wysuszyć i obrane zjeść), kroicie na większe kawałki.
  2. Cebulę obieracie i kroicie na większe kawałki.
  3. Wkładacie produkty do garnka ( ja używam szybkowara, bo wszystko szybciutko gotuje na parze).
  4. Dodajecie Natkę - mogą być całe listki, Kostkę bulionową, Vegetę i Kurkumę (zaostrzy smak nie zmieniając go zbytnio jeśli dacie mniejszą ilość).
  5. Podlewacie wodą i gotujecie do miękkości warzyw.
  6. Dodajecie Masło i miksujecie dobrze malakserem.
  7. Na talerzu czy misce przed jedzeniem zupkę posypcie mieszanką Nasionek.
Smaczności..

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *