Kto nie uwielbia włoskiego Spaghetti..
Jakiś czar w nim jest. Forma, treść i smak.
Ja kombinuję wciąż z nowymi dodatkami. Ale minimalizm składnikowy zachowuje.
Żeby nie zasłonić smaku pasty (makaronu). Bo jak to Włosi uważają najważniejsza jest pasta. Wykreowałam spaghetti z sosem pomidorowym - pysznym, aksamitnym - i krewetkami na oliwie z czosnkiem - głębokie w smaku i zapachu...
Potrzebne są:
Makaron - najlepiej włoski - forma spaghetti
Pomidory obrane z puszki
Cebulka biała
Krewetki małe
Czosnek
Oliwa z Oliwek
Ser typu Parmesan
Sól
Pieprz
Papryka suszona, łagodna
Kostka bulionowa warzywna - naturalna
Robicie tak:
- Makaron gotujecie w osolonej wodzie al dente.
- W małym garnku przysmażacie na oliwie krótko cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
- Dodajecie pomidory z zalewą.
- Doprawiacie solą, pieprzem i kostką bulionową.
- Dusicie bez przykrycia często mieszając aż troszkę woda wyparuje.
- Miksujecie sos na jednolitą masę - ważne, sos nabiera włoskiego smaku.
- W patelni podsmażacie krótko czosnek pokrojony w cienkie plasterki z krewetkami i papryką suszoną, lekko posolone.
- Sos mieszacie z makaronem i dodajecie krewetki.
- Na danie ścieracie ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz