3.04.2020

Spaghetti z Krewetkami i Sosem Pomidorowym


Kto nie uwielbia włoskiego Spaghetti..
Jakiś czar w nim jest. Forma, treść i smak. 
Ja kombinuję wciąż z nowymi dodatkami. Ale minimalizm składnikowy zachowuje. 
Żeby nie zasłonić smaku pasty  (makaronu). Bo jak to Włosi uważają najważniejsza jest pasta. Wykreowałam spaghetti z sosem pomidorowym - pysznym, aksamitnym - i krewetkami na oliwie z czosnkiem - głębokie w smaku i zapachu...

Potrzebne są:

Makaron - najlepiej włoski - forma spaghetti
Pomidory obrane z puszki
Cebulka biała
Krewetki małe
Czosnek
Oliwa z Oliwek
Ser typu Parmesan
Sól
Pieprz
Papryka suszona, łagodna
Kostka bulionowa warzywna - naturalna

Robicie tak:

  1. Makaron gotujecie w osolonej wodzie al dente.
  2. W małym garnku przysmażacie na oliwie krótko cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
  3. Dodajecie pomidory z zalewą.
  4. Doprawiacie solą, pieprzem i kostką bulionową.
  5. Dusicie bez przykrycia często mieszając aż troszkę woda wyparuje.
  6. Miksujecie sos na jednolitą masę - ważne, sos nabiera włoskiego smaku.
  7. W patelni podsmażacie krótko czosnek pokrojony w cienkie plasterki z krewetkami i papryką suszoną, lekko posolone.
  8. Sos mieszacie z makaronem i dodajecie krewetki.
  9. Na danie ścieracie ser.
Oj mówię wam, pychota.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *