Letnie, obiadowe smaki i przysmaki w Polsce sezon mają krótki.
Młode Ziemniaczki z Koperkiem, Fasolka Szparagowa z chrupiącą okrasą z Bułki Tartej, Masłowa Sałata, Mizeria z Gruntowych Ogórków i Sadzone Jajko z ogródkowym Szczypiorkiem to proste, wiejsko - miejskie danie.
Ja nie potrafię się nim delektować, bo zamiast powoli smakować łykam zachłannie, bo takie pyszne, bo takie lekkie, bo niepowtarzalnie tylko latem...
Wszyscy znają?
Ziemniaczki Młode
Jajka - najlepiej wiejskie lub bio
Fasolka Szparagowa
Ogórki Gruntowe
Koperek
Szczypiorek
Sałata Masłowa
Bułka tarta lub Płatki kukurydziane
Masło Naturalne
Olej Rzepakowy
Jogurt Naturalny
Ocet Jabłkowy lub Winny - biały
Sól
Robicie tak:
- Ziemniaki obieracie lub skrzybiecie - małe gotujecie całe w osolonej wodzie, duże kroicie na mniejsze części.
- Fasolkę szparagową gotujecie prawie do miękkości w osolonej wodzie.
- Na Oleju i Maśle rumienicie Bułkę tartą lub skruszone Płatki kukurydziane i posypujecie okrasą Fasolkę.
- Obrane Ogórki kroicie w plasterki, doprawiacie Octem i Jogurtem (jak lubicie dosłodźcie lub posólcie do smaku).
- Na Oleju lub Maśle usmażcie Jajko sadzone jak lubicie.
- Ziemniaki posypcie pokrojonym Koperkiem, Jajko szczypiorkiem.
- Sałatkę umyjcie, podrzyjcie, skropcie Octem i/lub Olejem.
Życzę smacznego obiadku letniego:)
Ile lata na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPyszne lato, pozdrawiam słonecznie:)
Usuń