7.07.2020

Lato na Talerzu

Letnie, obiadowe smaki i przysmaki w Polsce sezon mają krótki. 
Młode Ziemniaczki z Koperkiem, Fasolka Szparagowa z chrupiącą okrasą z Bułki Tartej, Masłowa Sałata, Mizeria z Gruntowych Ogórków  i Sadzone Jajko z ogródkowym Szczypiorkiem to proste, wiejsko - miejskie danie. 
Ja nie potrafię się nim delektować, bo zamiast powoli smakować łykam zachłannie, bo takie pyszne, bo takie lekkie, bo niepowtarzalnie tylko latem...
 Wszyscy znają?

Potrzebne wam są:

Ziemniaczki Młode
Jajka - najlepiej wiejskie lub bio
Fasolka Szparagowa
Ogórki Gruntowe
Koperek
Szczypiorek
Sałata Masłowa
Bułka tarta lub Płatki kukurydziane 
Masło Naturalne
Olej Rzepakowy
Jogurt Naturalny
Ocet Jabłkowy lub Winny - biały
Sól

Robicie tak:
  1. Ziemniaki obieracie lub skrzybiecie - małe gotujecie całe w osolonej wodzie, duże kroicie na mniejsze części.
  2. Fasolkę szparagową gotujecie prawie do miękkości w osolonej wodzie.
  3. Na Oleju i Maśle rumienicie Bułkę tartą lub skruszone Płatki kukurydziane i posypujecie okrasą Fasolkę.
  4. Obrane Ogórki kroicie w plasterki, doprawiacie Octem i Jogurtem (jak lubicie dosłodźcie lub posólcie do smaku).
  5. Na Oleju lub Maśle usmażcie Jajko sadzone jak lubicie.
  6. Ziemniaki posypcie pokrojonym Koperkiem, Jajko szczypiorkiem.
  7. Sałatkę umyjcie, podrzyjcie, skropcie Octem i/lub Olejem.

Życzę smacznego obiadku letniego:)

 
 

2 komentarze:

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *