Dziś nie jest kolorowo, ale pysznie kwaskowo i zdrowo.
Ogórkową mogłam jeść we wczesnej młodości codziennie, litrami.
Przeszło, ale jak jest nigdy sobie nie odmówię.
Zupy gotuję bez mięsa, więc i ta dla kochających zwierzęta pasuje.
Robi się prosto, bo jak tradycyjną, ale zamiast mięsa kostka bulionowa warzywna i przyprawy nadadzą zupce smaczku, a zmiksowanie na krem wyręczy nas w gryzieniu i sprawi,
że ogórkowa będzie lekkostrawna i aksamitna.
Potrzebujecie:
Ogórki Kiszone
Ziemniaki
Marchew
Natkę
Por
Lubczyk - opcjonalnie
Śmietanę do zupy
Kostkę Bulionową Naturalną Warzywną
Vegetę Naturalną
Robicie tak:
Ziemniaki obieracie, kroicie w kostkę.
Marchew obieracie, kroicie w kawałki lub plasterki
Wkładacie Marchew i Ziemniaki do garnka, zalewacie wodą.
Dodajecie Natkę pietruszki bez łodyg, świeży Lubczyk.
Zagotowujecie, dodajecie Kostkę bulionową - naturalną, Vegetę naturalną i gotujecie do miękkości ziemniaków.
Dodajecie starte na tarce Ogórki i pokrojonego drobno Pora. Gotujecie zupkę ok 5 minut.
Doprawiacie proporcjonalnie niewielką ilością, zahartowanej śmietany ( w kubku rozmieszajcie śmietanę z odrobiną soli i wody z zupy - wtedy śmietana w zupie się nie zważy)
Wyłączcie zupkę i zblendujcie ( ja używam ręcznego blendera, bo tylko się go zanurza w garnku, nie trzeba zupy nigdzie przelewać)
I smacznego życzę Państwu!
Ogórkowa jest świetną zupą.
OdpowiedzUsuńTo prawda, a zmiksowana lekkostrawna:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń