14.12.2020

Dynia Pieczona Czosnkowa

 

Pieczona Dynia Hokaido z pieczonym czosnkiem i jogurtem czosnkowym to moja pyszna kombinacja dla czosnkolubów. 
Smakuje na zimno i ciepło. 
Błyskawiczna, pomarańczowa i zdrowa.
Pestki umyjcie i rozłóżcie na ręczniku. Są grube i smakowite. 
Można je chrupać na świeżo lub podsuszone.
Danko pasuje też zmiksować na zupkę krem. 
 
Potrzebujecie:
  • Dynie Hokaido
  • Czosnek
  • Jogurt Naturalny
  • Sól ziołową - np. Rustykalną  Kamis
  • Sól
  • Curry 
  • Pierz - czarny, mielony
Robicie tak:
  1. Dynie pokrójcie bez obierania na ćwiartki. 
  2. Wykrójcie miąższ z pestkami. Pestki wykorzystajcie jako zdrową przekąskę.
  3. Dynie i całą, nieobraną główkę czosnku ułóżcie na blaszce, na papierze papierze do pieczenia.
  4. Pieczcie w 180 stopniach, na opcji góra- dół około 10 - 15 minut. 
  5. Jogurt Naturalny gęsty - ja używam Zott - wymieszajcie ze startym na małych oczkach tarki sporym ząbkiem czosnku, solą ziołową, curry i pieprzem. 
  6. Upieczoną dynię, wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku posólcie, polejcie jogurtem, lub zmiksujcie na zupkę krem. W obu przypadkach smakuje obłędnie na zimno i ciepło.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

kontakt: mar7garita@gmail.com

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *