Pieczona Dynia Hokaido z pieczonym czosnkiem i jogurtem czosnkowym to moja pyszna kombinacja dla czosnkolubów.
Smakuje na zimno i ciepło.
Błyskawiczna, pomarańczowa i zdrowa.
Pestki umyjcie i rozłóżcie na ręczniku. Są grube i smakowite.
Można je chrupać na świeżo lub podsuszone.
Danko pasuje też zmiksować na zupkę krem.
Potrzebujecie:
- Dynie Hokaido
- Czosnek
- Jogurt Naturalny
- Sól ziołową - np. Rustykalną Kamis
- Sól
- Curry
- Pierz - czarny, mielony
Robicie tak:
- Dynie pokrójcie bez obierania na ćwiartki.
- Wykrójcie miąższ z pestkami. Pestki wykorzystajcie jako zdrową przekąskę.
- Dynie i całą, nieobraną główkę czosnku ułóżcie na blaszce, na papierze papierze do pieczenia.
- Pieczcie w 180 stopniach, na opcji góra- dół około 10 - 15 minut.
- Jogurt Naturalny gęsty - ja używam Zott - wymieszajcie ze startym na małych oczkach tarki sporym ząbkiem czosnku, solą ziołową, curry i pieprzem.
- Upieczoną dynię, wyciśnięte ząbki upieczonego czosnku posólcie, polejcie jogurtem, lub zmiksujcie na zupkę krem. W obu przypadkach smakuje obłędnie na zimno i ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz